Przy okazji innych zakupów naszą uwagę zwróciły piękne, dorodne leszcze. A, że wyglądały świeżo kupiliśmy je, z myślą o zrobieniu klopsików.
Taką świeżą rybkę obgotowuje się kilka minut na patelni w odrobinie wody, następnie obiera się ją z ości i przekręca przez maszynkę do mięsa (przez najdrobniejsze sitko). Tak przemielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, dodajemy cebulę, zieloną pietruszkę, trochę tartej bułki, trochę mąki, żeby łatwiej formowało się kotleciki. Po uformowaniu kotlecików obtoczyłam je w tartej bułce i usmażyłam na oleju.
Zapakowałam je do słoików i zalałam gorącą zalewą pomidorowo octową:
koncentrat pomidorowy
10 dkg cukru
3 płaskie łyżeczki soli
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki musztardy
2 szklanki wody
pieprz mielony, ziele angielskie, laurowy liść
całość pasteryzowałam około 4 minut
Wyszło pyszne!
Moja mama robiła taką rybkę : )
OdpowiedzUsuń